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April 30, 2015 
 
Memo: Clarifying Successor Adoption – Allowance of Continued Adoption Assistance & 
Guidance on the Successor Guardian Provision  
 
To: JooYeun Chang, Associate Commissioner, Children’s Bureau, Administration for Children, 
Youth and Families, Administration for Children and Families, HHS 
 
From: Nicole Dobbins (Voice for Adoption), MaryLee Allen and Stefanie Sprow (Children’s 
Defense Fund) 
 
Re: Clarifying Successor Adoption: Continuing Adoption Assistance & Corresponding 
Language for Successor Guardian Implementation 
 
In a recent presentation Nicole and Stefanie gave about the new provisions in P.L. 113-183, 
including the new “Successor Guardian” provision (Section 207), a number of state foster care 
and adoption administrators have raised concerns regarding situations when adopted children 
whose adoptive parent dies or the adoption dissolves and the child loses assistance until the Title 
IV-E agency finalizes the subsequent adoption. 
 
The child welfare policy manual addresses the question regarding the requirements about 
continuing the child’s eligibility for title IV-E adoption assistance when the adoptive parent dies 
or the adoption is dissolved. However, there seems to be a lack of knowledge that the successor 
adoption language in current policy exists. We believe ACF could help clarify this 
misunderstanding by some state administrators by highlighting the language and issuing a notice 
to states on both successor adoption and successor guardianship at the same time.  
 
There are two policy manual sections relevant to this discussion. First, it’s clear that a child may 
continue eligibility “in a subsequent adoption” but there is no mention in the answer to the 
question listed below (reference cited) about any assistance to the child whose subsequent 
adoption is pending:  
 

Question: Please explain the requirements regarding a child's eligibility for title IV-E 
adoption assistance when the adoptive parents die or the adoption is dissolved.  
 
Answer: In the situation where a child is adopted and receives title IV-E adoption 
assistance, but the adoption later dissolves or the adoptive parents die, a child may 
continue to be eligible for title IV-E adoption assistance in a subsequent adoption. 

  
(Child Welfare Policy Manual, 8.2B.4 Title IV-E Adoption Assistance Program, 
Eligibility, Deceased adoptive parents/dissolved adoptions; Question and Answer 1)  

 
The manual clearly notes that the child’s eligibility for federal adoption assistance continues in a 
subsequent adoption, but in many cases the actual adoption finalization can take a significant 
amount of time (several months or even longer). Administrators seemed to be unclear about what 
their options are during this period of time prior to the subsequent adoption.  Some seem to have 
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found ways to provide coverage before the subsequent adoption finalizes. Others have not or 
seem unclear that they are allowed to do so.  
 
Below we have cited another provision of the policy manual that includes a sentence at the end 
of it that makes clear that payments can be made on behalf of a child in an adoptive placement 
prior to finalization (i.e. a subsequent adoption). 
 

Question: Can the title IV-E agency claim Federal financial participation (FFP) for the 
nonrecurring expenses of adoption if the adoption is never finalized?  
 
Answer: Yes. The State may claim FFP for the nonrecurring expenses of adoption in 
accordance with the requirements set forth in 45 CFR 1356.41 if: 
 
- there is a title IV-E agreement for the nonrecurring expenses of adoption between the 
adoptive parent(s) and the State or local agency; and  
 
- the State has determined that the child is a child with special needs in accordance with 
section 473(c) of the Social Security Act (the Act).  
 
Consistent with section 473(a)(5) of the Act, payments may be made on behalf of a child 
in an adoptive placement prior to the finalization of adoption when all eligibility 
requirements in section 473 of the Act are met and there is a signed adoption assistance 
agreement between the State or local agency and the adoptive parent(s). The regulation at 
45 CFR 1356.41(b) provides that the agreement for the nonrecurring expenses of 
adoption may be a separate document or a part of the agreement for either Federal or 
State adoption assistance. In allowing adoption assistance payments to be made prior to 
the finalization of the adoption, the Department has never differentiated between 
payments for ongoing adoption assistance under such agreements and payments for the 
nonrecurring expenses for adoption. Further, nothing in statute or regulation 
prohibits reimbursement for the expenses incurred by adoptive families in 
circumstances where the adoption is not finalized. 

 
(Child Welfare Policy Manual, 8.2B.4 Title IV-E Adoption Assistance Program, 
Eligibility, Deceased adoptive parents/dissolved adoptions; Question and Answer 6)  

 
Example: An adoptive parent dies and a relative who is planning to adopt is the one who steps in 
to care for the child. That relative notifies the agency of the parent’s death. There is not a clear 
consensus among states about whether the agency can provide federal assistance to the relative 
on behalf of the child while the adoption is pending. Some pointed out that the child often has to 
re-enter foster care for the interim period and that the adoption can sometimes take a few months 
or even longer given the adoption court docket. The intent of successor adoption, like successor 
guardian, is to prevent children from having to re-enter foster care in order to become eligible 
again for Title IV-E adoption assistance. 
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Suggested solutions and recommendations:  
 

• Issue identical language on successor adoption and successor guardian: Identical 
language on successor adoptions and successor guardianship should be issued when 
guidance on the successor guardian provision is released. You may want to note that in 
discussions about the new successor guardian provision it came to the attention of HHS 
that some state administrators believe a gap currently exists in continued coverage for 
children who were adopted with title IV-E assistance.  
 

• Clarify that language on successor adoption already exists: Provide clarity that 
current policy already allows for successor adoptions and that payments for adoption 
assistance can be made on behalf of the child prior to finalization of the new adoption. 
The Children’s Bureau could pull up the explanation at the end of the question 6 (8.2D.3) 
and add it to question 1 (8.2B.4) to reinforce this point.  

	
  


